Rakytník Řešetlákový (Hippophaë rhamnoides) je sice jenom keř, ale ne ledajaký! Příroda mu nadělila nejen krásný vzhled a odolnost proti jejím vlivům, taktéž byl obdařen chutnými a léčivými plody. Rakytník se dožívá až sta let a sami uznejte, že to už je opravdu důvod považovat jej za keř neobyčejný a naštěstí pro nás, také velmi léčivý… Plody Rakytníku jsou sytě oranžové barvy a skrývají nepřeberné množství látek prospěšných pro organismus. Z vitamínů zde nalezneme pěknou řádku, a to A, B, C, D, F a K. Z dalších látek stojí za zmínku jistě rutin, flavonoid, pektin, třísloviny a organické kyseliny.
Nejdůležitější látkou obsaženou v plodech Rakytníku je však Hippophein ze skupiny alkaloidů. Ten je v lidském organismu přeměňován na serotonin, což je hormon nezbytný pro vitalitu těla, ochranu před nádory a infekcemi. Velmi dobře působí taktéž na metabolismus, sliznice, klouby a v neposlední řadě také proti arterioskléroze. Působí však nejen na tělo, ale i na mysl, neboť funguje jako prevence proti depresím.
Pokud si tedy Rakytník budete chtít vysadit na své zahradě, máme pro Vás pár tipů. Pro lepší sklizně je doporučeno mít samčí i samičí typy keře. Rakytník dobře snáší přímé sluneční světlo a lze vysadit téměř do každé půdy (zásaditá, neutrální, i s větším obsahem soli). I v Číně, kde roste velmi hojně, se nachází na mnoha různých místech s rozličným podnebím. Můžete jej také vysadit na svahy, na kterých se díky své kořenové síti hravě udrží.
Plody Rakytníku zrají v období mezi srpnem a říjnem. Je velmi nutné sklízet plody čerstvě dozrálé, neboť přezráním ztrácejí na kvalitě, chuti i obsahu léčivých látek.
Když už tedy máme sklizeno, co s plody?
Možností je spousta. Můžete konzumovat plody přímo nebo pít šťávu z nich vymačkanou. Také je lze použít do sirupů, marmelád či likérů. Sušené a rozdrcené plody se doporučují konzumovat 2x denně v množství jedné čajové lžičky.
Rakytníkový sirup je doslova vitamínová bomba! Šťáva z plodů smíchaná s cukrem, při maximální teplotě 80 °C vytvoří lahodný sirup. Ten obsahuje až 20x více vitamínu C než pomeranč! Samozřejmě zde najdeme i zmiňované vitamíny A, B, D, F, K a P.
Pokud si rádi dopřejete „panáka“ dobrého pití, jistě Vás zaujme rakytníkový likér. Plody se nechají po dobu 8-14 měsíců louhovat v 80% alkoholu. Vzniklý nápoj lze dosladit moštem . Nejchutnější bývá likér po roce zrání. Ten pak má tmavě hnědou barvu, plnou vůni i chuť. Také u likéru stejně jako u sirupu jsou dokázány léčivé účinky. Doporučená maximální dávka je jeden panák denně.
Z dalších možností můžeme zmínit džemy a oleje z rakytníku. Pokud nechcete používat jen plody, lze z listů a kůry uvařit velice zdravý čaj.
Rakytník řešetlákový je tedy nejen velmi estetický keř, ale hlavně rostoucí extrakt vitamínů a léčivých látek. Pokud tedy chcete mít zahradu nejen okrasnou, ale i přínosnou, je Rakytník jednoznačně skvělá volba. No, a pokud zrovna nepatříte mezi vášnivé zahrádkáře, Rakytník si v mnoha formách můžete zakoupit.