KurkumaKurkumovník dlouhý neboli Curcuma longa, je užitková rostlina z čeledi zázvorníkovitých (Gingiberaceae). Pochází z jižní Asie, kde je známá již od středověku. V součastné době jsou jejími největšími producenty kurkumy Čína, Indie, Austrálie a Peru. Z kurkumy se používají její oddenky a jejich léčebné účinky rozhodně nesmí zůstat nepovšimnuty. Kurkumovník dorůstá do výšky okolo jednoho metru, užitkovou částí je zdužnatělý kořenový oddenek, který se po ručním sběru vaří, loupe, suší na přímém slunci a následně rozemele na jemný, zlatooranžový prášek – kurkumu.

Díky své chuti, zbarvení a vlastnostem je považována za náhražku šafránu, který je na celém světě velmi vzácný. Proto se jí někdy také přezdívá indický šafrán, případně žlutý zázvor. 

Z oddenku kurkumovníku vyrůstají dlouhé řapíkaté listy a velmi vysoký stonek, který může mít až 1,5 metru. Během vegetace se mezi listy objevují klasy četných, drobných, světle žlutých kvítků a následně mnohosemenné tobolky, které se v plné zralosti samovolně rozevírají.

V tradiční čínské medicíně se zdužnatělému kořenovému oddenku kurkumy přezdívá Jiang Huang (čínsky: 江黄). S jeho pomocí se nejčastěji léčí:

  • revmatické záněty s bolestivými klouby 
  • dna
  • poporodní bolesti břicha 
  • zastavená menstruace 
  • nadýmání
  • zvýšený cholesterol

Příznivé účinky kurkumy pro lidské zdraví

Pravidelné užívání kurkumy se rovněž doporučuje jako skvělá prevence:

  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • zmírňuje záněty kloubů horních i dolních končetin a bolesti při revma
  • stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinkách
  • podporuje tvorbu žluče, chuť k jídlu a činnost mozku 
  • příznivě působí na zažívací systém i nepravidelnou menstruaci 
  • také pomáhá předcházet vzniku křečí a plynatosti

Obsahuje složku zvanou kurkumin, jenž působí protizánětlivě a díky tomu usnadňuje hojení ran a popálenin. Je účinnou prevencí před rakovinou tlustého střeva, obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před působením volných radikálů.

Upozornění: Nadměrné užívání kurkumy může u citlivějších osob vést k poškození zažívacího traktu a mít podíl na tvorbě žaludečních vředů.

Kurkuma v kuchyni

Kurkuma je hlavní součástí směsi koření zvaného kari, které se běžně používá v čínské a indické kuchyni. Svou nezaměnitelnou chutí dodává šmrnc dušeným a pečeným masům, zeleninovým pokrmům, těstovinám, rýži, omáčkám i polévkám. Někdy se také užívá pří přípravě hořčice nebo worcesterské omáčky. Rozemletý oddenek kurkumy se používá k přírodnímu obarvení mnoha druhů potravin, ke konzervování másla (i jeho obarvení), sýrů i jiných mléčných výrobků. Z oddenku se vyrábí mimo jiné také škrobová moučka (s názvem Arrowrot), kterou se běžně zahušťují rybí a želví polévky.

Doporučené užívání kurkumy

Doporučená denní dávka kurkumy nebo výtažku z oddenků kurkumovníku (obsahujícího 95 % kurkuminoidů) by se měla pohybovat v rozmezí od 500 do 1000 mg. Konzumujeme ji vždy půl hodiny před jídlem, případně jí ochutíme samotný pokrm. Kurkumu můžeme zakoupit v některých lékárnách, prodejnách s exotickým kořením a e-shopech s produkty tradiční čínské medicíny. Použijeme-li kurkumu k přípravě pokrmů, dodáme jim nezaměnitelnou, zemitou, nahořklou a příjemně pepřovitou chuť a navíc uděláme něco pro své zdraví. Čerstvý oddenek kurkumy lze nastrouhat do čaje, ochutit medem a podávat místo zázvoru při nachlazení.

Upozornění: Nedoporučuje se dlouhodobé, pravidelné a nadměrné používání kurkumy. Její konzumaci by se měli vyhnout osoby trpící poruchami srážlivosti krve, těhotné ženy, ženy snažící se o početí dítěte a také malé děti.

KurkumaPrášek z kurkumyKurkuma - rostlina